Vragen rondom overlijden

Wat moet ik doen als een dierbare komt te overlijden?

Waarschuw als eerste een arts. Bij voorkeur de huisarts van de overledene (maar dat hoeft niet perse: u kunt ook uw eigen huisarts bellen of een dienstdoende vervangende arts).
De arts moet namelijk als medisch deskundige officieel de dood vaststellen.

Neem ook zo snel mogelijk contact op met Claassen Uitvaartzorg, zodat wij u kunnen adviseren over de verzorging van de overledene en samen met u de voorbereidingen voor de uitvaart in gang kunnen zetten.
085 744 10 24 (dag en nacht bereikbaar)

Zie verder: Uitvaart regelen/voor de uitvaart

Hoe snel na het overlijden moet de overledene worden begraven/gecremeerd?

De dag waarop de uitvaart kan plaatsvinden, wordt bepaald door een wettelijke termijn van minimaal 36 uur tot maximaal 6 werkdagen na het overlijden.

Zie verder: Begrafenis of crematie

Wie moet ik bij een overlijden allemaal informeren?

Na een overlijden moeten allerlei instanties op de hoogte worden gebracht. Niet alleen om familieleden en vrienden op de hoogte te stellen en tijdig uit te kunnen nodigen voor de uitvaart, maar ook om dienstverlenende instanties te informeren over beëindiging van de relatie.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Buren
  • Werkgever
  • Collega's
  • Verzekeringsmaatschappij(en): ziektekosten, aansprakelijkheid, juridische bijstand, arbeidsongeschiktheid enz.
  • Woningbouwvereniging of huurbaas
  • Energieleverancier
  • Telecombedrijf
  • Bank (o.a. automatische afschrijvingen stopzetten)
  • Artsen, specialisten, fysiotherapeut
  • Abonnementen en lidmaatschappen.

 

Claassen Uitvaartzorg kan u daarbij helpen. Wij zorgen in elk geval voor aangifte bij de Burgerlijke Stand van de gemeente van de woonplaats van de overledene. Via deze aangifte worden automatisch belanghebbende instanties geïnformeerd, zoals Sociale Verzekeringsbank en Belastingdienst.

Zie ook: Voor de uitvaart/Aangifte

Kan ik nu alvast mijn eigen uitvaart regelen?

Een uitvaart vooraf bespreken is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Het is juist heel verstandig om al bij leven en welzijn uw keuzes kenbaar te maken en vast te leggen in een zogenaamde wilsbeschikking. Dat betekent voor uzelf én voor uw nabestaanden een hele zorg minder. Voor nabestaanden is het immers lastig om beslissingen te nemen over de uitvaart van een dierbare, zonder precies te weten wat u er zelf van vindt. Bovendien: ieder heeft eigen voorkeuren en onderlinge gevoeligheden die de samenwerking kunnen frustreren.

Tip: vraag onze (gratis) folder 'Wensen voor Later' aan of bestel het uitgebreide optekenboek 'Mijn afscheid' (€ 20,00). U kunt ons mailen (info@claassen.eu) of bellen: 085 744 10 24, dan sturen wij u de folder en/of het optekenboekje zo spoedig mogelijk toe.

TOP