Vragen rondom de uitvaart

Wat is kenmerkend voor de aanpak van Claassen Uitvaartzorg? Waarin zijn jullie onderscheidend?

Claassen Uitvaartzorg is een echt familiebedrijf en dat merk je in onze aanpak. Zorgzaamheid, écht luisteren en er zijn voor de ander, is ons met de paplepel ingegeven. Bovendien vinden we het belangrijk dat u onze begeleiding ervaart als 'natuurlijk', alsof wij zelf een poosje verlengstuk zijn van uw familie. In de emotionele tijd rond een uitvaart wil je immers dat de samenwerking soepel verloopt en dat onze inzet als het ware onopvallend is. Dat vraagt om integriteit en mensenkennis. Als ervaren professionals weten we precies welke vragen we u moeten stellen en welke keuzes we u kunnen voorleggen. We beschikken over een enorm netwerk van relevante dienstverleners en adviseren u graag over mogelijke alternatieven en bijkomende kosten. Doel is dat u straks kunt terugkijken op een waardig afscheid: precies zoals u het wilde, in alle details.

Een familie waarvoor we eerder een uitvaart verzorgden, verwoordde het als volgt:
"Knap hoe de mensen van Claassen erin slaagden het hele proces persoonlijk te houden. Dat voelde als 'dichtbij' en 'eigen', met zorg voor de overledene én oog voor de nabestaanden"

Al 90 jaar een familiebedrijf

Claassen Uitvaartzorg staat bekend als integer en betrouwbaar. Al 90 jaar zetten wij ons in voor zorgvuldige begeleiding van nabestaanden en organisatie van een waardig afscheid. Inmiddels staat alweer de derde generatie Claassen aan het roer. Daar zijn we trots op. Onze aanpak kenmerkt zich door integriteit, vakkundigheid en oog voor detail. U kunt vertrouwen op goede begeleiding en een uitvaartverzorging die voldoet aan uw wensen. Je krijgt immers geen tweede keer de kans om een perfect afscheid te organiseren: het moet in één keer goed zijn.

Zie verder: Over Claassen

Wat komt er allemaal kijken bij het regelen van een uitvaart?

De organisatie van het laatste afscheid is geen sinecure - er komt veel bij kijken. U kunt het vergelijken met een complex evenement, waar veel partijen bij zijn betrokken. Bovendien moet het in hele korte tijd worden geregeld. Vakkennis, oog voor detail en zorgvuldige afstemming zijn belangrijke succesfactoren. Daar komt bij dat het verlies van een dierbare voor de nabestaanden doorgaans een emotionele gebeurtenis is. Die emoties kosten veel energie en vertroebelen doorgaans het denkvermogen. Juist in die emotionele toestand moet u belangrijke beslissingen nemen. U wilt immers een waardig afscheid organiseren, dat in alle details voldoet aan uw verwachtingen en past bij degene die is overleden. Claassen Uitvaartzorg wéét wat er moet gebeuren en kan u helpen bij het maken van keuzes. U kunt alle regelzaken met een gerust hart aan ons overlaten.
Lees meer …

Wat kost een uitvaart?
De kosten van een uitvaart zijn uiteraard sterk afhankelijk van uw persoonlijke keuzes. Er is dan ook geen vastomlijnd kostenplaatje te benoemen. 
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met kantoor

Wat gebeurt er bij een begrafenis?

Bij een begrafenis wordt het lichaam letterlijk in de aarde begraven op een begraafplaats. Veel mensen vinden dit de meest natuurlijke bestemming na het leven, uitgaande van de gedachte: je wordt geboren in de moederschoot en na de dood word je teruggegeven aan Moeder Aarde. Ook het feit dat een graf een fysieke plek is, waar u kunt terugkeren voor herdenking, kan een beslissende rol spelen. En soms speelt de angst voor cremeren een rol in de voorkeur voor begraven.

Soorten begraafplaatsen?

Er zijn twee soorten begraafplaatsen: de algemene begraafplaats (eigendom van de gemeente) of de bijzondere (eigendom van een stichting, bedrijf, natuurlijk persoon of kerkgenootschap). Zo zijn er katholieke, islamitische, joodse en natuurbegraafplaatsen. Zo’n bijzondere begraafplaats werd vroeger ook wel particuliere begraafplaats genoemd.? Zowel bij een algemene als bij een bijzondere begraafplaats kunt u een graf ‘kopen’. U koopt daarmee het recht op het graf en wordt daarom de ‘rechthebbende’ genoemd, maar eigenlijk huurt u een graf voor een bepaalde periode.

Begrafenisplechtigheid

U kunt ervoor kiezen om de eigenlijke teraardebestelling (het neerlaten van de kist in het graf) op te nemen als onderdeel in de afscheidsceremonie. Onderdelen van de ceremonie kunnen dan zijn dat alle nabestaanden de kist gezamenlijk naar het graf brengen, dat er ter plaatse gesproken wordt en/of dat nabestaanden in de gelegenheid worden gesteld een laatste groet te brengen of een schepje aarde in het graf te werpen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.
U kunt er ook voor kiezen om tevoren afscheid te nemen en de teraardebestelling over te laten aan de medewerkers van Claassen Uitvaartzorg.

Gedenksteen?

Na de begrafenis is het gebruikelijk dat de laatste rustplek van de overledene verder wordt aangekleed als blijvende herinnering. Met een symbool, passend bij de levensstijl of aard van de overledene, maakt u van het graf een persoonlijke gedenkplek? U kunt daarbij kiezen voor een gedenksteen, een natuurlijke aankleding zoals bloemen of een boompje (dit is wel afhankelijk van de mogelijkheden ter plaatse) of bijvoorbeeld een grafmonument van hout, glas, roestvrijstaal of ander materiaal. Wij adviseren u graag en brengen u desgewenst in contact met deskundige uitvoerders, zoals steenhouwers, hoveniers en kunstenaars.

Wat gebeurt er bij een crematie?

Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene (in de kist) verbrand. De meeste crematoria beschikken over sfeervolle ruimten voor zowel de afscheidsceremonie als de ontvangst van nabestaanden en genodigden voorafgaand en na afloop van de plechtigheid.
In vergelijking met begraven brengt cremeren na afloop minder verplichtingen met zich mee, zoals het onderhoud van een graf.

As bewaren

Na de crematie wordt de as van de overledene bewaard in een speciale urn. Gedurende één maand, de wettelijke termijn, blijft de urn in het crematorium. U kunt zelf bepalen óf u de as van de overledene daarna nog langer wilt bewaren. Zo kunt u kiezen voor:

  • Een urn, voor thuis of in een daarvoor speciaal ingerichte herdenkingsplek in of nabij het crematorium
  • Verwerking in een sieraad of kunstwerk
  • Verstrooiing op een strooiveld van een begraafplaats of crematorium, op zee of op een uitgekozen dierbare plek (mits u toestemming heeft van de eigenaar van die plek).

Aan deze verschillende bestemmingen van de as zijn kosten verbonden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Als u nog niet zeker weet wat u met de as wilt doen, kunt u ervoor kiezen deze in een urn te laten plaatsen in een algemene nis in het crematorium. Dit is een speciale kamer waar de urn een halfjaar wordt bewaard, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over de definitieve asbestemming.

Hoe kan ik mijn wensen voor mijn eigen uitvaart vastleggen?

Voor nabestaanden is het vaak lastig om beslissingen te nemen over de uitvaart van een dierbare. Ieder heeft immers eigen voorkeuren en onderlinge gevoeligheden die de samenwerking kunnen frustreren. De beste oplossing is om al bij leven en welzijn uw keuzes kenbaar te maken en vast te leggen in een zogenaamde wilsbeschikking. Dat betekent voor uzelf én voor uw nabestaanden een hele zorg minder.

Tip: vraag onze (gratis) folder 'Wensen voor Later' aan of bestel het uitgebreide optekenboek 'Mijn afscheid' (€ 20,00). U kunt ons mailen (info@claassen.eu) of bellen: 085 744 10 24, dan sturen wij u de folder en/of het optekenboekje zo spoedig mogelijk toe.

TOP