Duurzame uitvaart

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Zij maken tijdens hun leven keuzes die hierbij passen. Toch is het nog niet vanzelfsprekend dat ook de uitvaart duurzaam wordt vormgegeven. Onnodig, want een verantwoorde levensstijl hoeft niet op te houden bij de dood. Voor veel onderdelen van de uitvaart zijn alternatieven beschikbaar die beter zijn voor mens en milieu. Met GreenLeave bieden wij klanten de mogelijkheid om bewust te kiezen voor deze alternatieven. Enkele voorbeelden:

 • Kist
  Een kist heeft een grote invloed op de milieubelasting van een uitvaart. U spaart het milieu wanneer u kiest voor een kist van snelgroeiend binnenlands hout met het FSC-keurmerk, vervaardigd zonder chemische lak of lijm. Het is ook mogelijk te kiezen voor een kist van wilgentenen of zelfs karton.

 • Kleding en sieraden
  Het is een duurzame keuze om geen nieuwe kleding voor een overledene te kopen, maar iets te kiezen waarin de overledene zich bij leven al prettig voelde. Bij een duurzame uitvaart is dit geen kleding van synthetisch materiaal of ander materiaal dat moeilijk afbreekbaar is. Sieraden, die moeilijk afbreekbaar zijn, kunnen worden omgevormd tot nieuwe sieraden voor de nabestaanden.

 • Lijkwade
  Sinds 1991 is het mogelijk om begraven of gecremeerd te worden zonder kist. De overledene wordt dan op een draagbaar of opbaarplank gelegd, gewikkeld in een lijkwade. Lijkwaden zijn er van verschillende materialen. De meest duurzame varianten zijn gemaakt van hennep, bamboe, wol en linnen, elk met hun eigen uitstraling en karakter.

 • Bloemen
  Bloemen zijn een prachtig natuurproduct. Tegenwoordig komen de meeste bloemen echter van verre bestemmingen, gekweekt met veel pesticiden. Een duurzaam alternatief is om u te beperken tot Nederlandse seizoensbloemen met een verantwoord kweekproces. In plaats van bloemen kunt u ook vragen aan mensen om een gift te geven aan een doel dat u na aan het hart ligt.

GreenLeave

GreenLeave is een initiatief van Claassen Uitvaartzorg en vijf branchegenoten. Met dit initiatief streven wij ernaar de keuze voor een duurzame uitvaart zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de inspanningen van Claassen op het gebied van duurzaamheid? Bekijk dan hier ons stukje over duurzaam ondernemen. Wilt u meer weten over GreenLeave en het duurzaam inrichten van een uitvaart? Neem dan gerust contact met ons op.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then