Vragen rondom de uitvaartverzekering

Kan ik me verzekeren tegen de kosten van een uitvaart?

Ja, u kunt zich bij leven en welzijn verzekeren voor uw uitvaart, zodat de kosten straks (grotendeels) gedekt zijn. Hiermee voorkomt u dat uw nabestaanden met zware financiële lasten achterblijven.

Er zijn verschillende manieren waarop u zich voor een uitvaart kunt verzekeren:

In natura
In natura betekent dat u zich verzekert voor een verzorgde uitvaart. De verzekering keert dus geen geld uit, maar betaalt rechtstreeks aan de uitvaartverzorger voor zijn dienstverlening. De meeste verzekeraars bieden een vaststaand pakket voor uw uitvaart. Dit wordt dan gegarandeerd voor u verzorgd, ook als de prijzen tussentijds stijgen. U bent meestal vrij in het kiezen van een uitvaartondernemer, maar bij sommige verzekeringsmaatschappijen is de keuze beperkt tot enkele uitvaartondernemers waarmee een contract is afgesloten. Als u dan zelf voor een andere dienstverlener wil kiezen, wordt een aangepast bedrag uitgekeerd.

Kapitaalverzekering
U kunt er ook voor kiezen om de kosten voor uw uitvaart zeker te stellen met een kapitaalverzekering. Met zo'n verzekering verzekert u zich voor een door u gekozen bedrag, dat wordt uitgekeerd na uw overlijden. U bent geheel vrij om te bepalen hoe u dit bedrag besteedt. Het is wel verstandig regelmatig te checken of het bedrag nog toereikend is, want de verzekering groeit doorgaans niet mee met de kosten voor een uitvaart.

Voor welk bedrag moet ik me verzekeren?

Een uitvaart is een kostbare aangelegenheid. U moet al gauw rekenen op een totaalbedrag van meer dan € 5.000,00. De uiteindelijke totale kosten zijn uiteraard sterk afhankelijk van uw persoonlijke keuzes. Zie ook Vragen rondom uitvaart/Wat kost een uitvaart?

TOP