Kan niet, mag niet? Een mooie uitvaart kan altijd!

/ / corona

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus leggen beperkingen op aan ons dagelijks leven: thuiswerken, kinderen niet naar school, geen bezoek aan ouderen en zieken. Ook voor uitvaarten hebben de maatregelen gevolgen, maar een mooi en waardig afscheid: dat kan ook nu!

Duidelijkheid: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand

20200409 BGNU Een mooie uitvaart kan altijd Kaars branden

Om dan toch maar even met de beperkingen door de coronamaatregelen te beginnen: net als in de rest van Nederland moeten personen die niet tot één huishouden behoren 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Dat is ontzettend lastig als een knuffel zoveel meer zegt, dan je in woorden kunt uitdrukken. Voor uitvaarten geldt daarnaast dat er maximaal 30 personen bij aanwezig mogen zijn. Ook dat kan voor moeilijke dilemma’s zorgen: wie nodig je wel uit, wie niet? En een afscheid met een erehaag op straat: het kan als samenscholing gezien (en beboet) worden.

Deze maatregelen zijn er niet voor niets: we willen niet dat directe nabestaanden, familie, vrienden, kennissen en uitvaartmedewerkers het risico lopen om besmet te worden. De maatregelen geven ook duidelijkheid: de knuffel die je normaal wel zo graag zou willen geven aan de partner van de overledene, mag nu niet.

Maar wat dan wel?

20200409 BGNU Een mooie uitvaart kan altijd Kaarsen branden

Ondanks de coronamaatregelen is er altijd wel een manier om afscheid te nemen en medeleven te tonen, te bedenken. Uitvaartverzorgers staan onder normale omstandigheden altijd klaar om mee te denken in wat in uw geval de meest passende manier is om afscheid te nemen, en dat doen ze ook nu.

“Ik heb in de afgelopen weken veel uitvaartondernemers gesproken”, zegt BGNU-directeur Heidi van Haastert, “en wat me opviel is de stroom van ideeën die zij hebben, om invulling te geven aan de wensen van nabestaanden, ondanks alle beperkingen. Bijvoorbeeld: je wilt de mensen die naar de uitvaartplechtigheid komen, niet met een lege maag naar huis sturen en prompt is daar een initiatief om een hapje en een drankje mee te geven. Geweldig!” Een ander nieuw idee is een drive-through afscheid. In Editie.nl laat BGNU-lid Dunweg Uitvaartzorg deze mogelijkheid zien om vanuit de auto afscheid te nemen.

Als u benieuwd bent hoe een afscheid er in de praktijk uit kan zien, leest u dan de verhalen elders op deze website. Ze laten zien hoe een uitvaart met een kleine groep aanwezigen op een natuurbegraafplaats of in een klein crematorium er uit kan zien, hoe bijzonder een plechtigheid met zang en dans kan zijn ook al zijn er maar weinig naasten aanwezig, hoe een uitvaart via een livestream gevolgd en later gedeeld kan worden, en hoe waardevol een tastbare herinnering kan zijn.

Een mooi afscheid: de uitvaartzorg blijft zich ervoor inzetten

“Wat me ook opvalt: veel BGNU-uitvaartverzorgers krijgen van families terug dat ze de intimiteit van een afscheid met maximaal 30 personen, erg gewaardeerd hebben. Ook mensen die onder normale omstandigheden veel meer mensen zouden hebben uitgenodigd, zeggen nu dat ze juist het samenzijn met een kleine groep belangrijke naasten erg mooi vonden”, vertelt Heidi van Haastert.

En zij vult aan: “Het is fijn om te horen, dat mensen hun beeld van een waardevol afscheid zo snel aanpassen. Dit geldt ook voor al die hard werkende mensen in de uitvaartzorg. De families begrijpen de voorzorgsmaatregelen die de uitvaartbranche heeft geadviseerd om besmetting van elkaar, familie en professionals, te voorkomen.  

Het is zo belangrijk om te horen dat de familie met een goed gevoel op het afscheid terugkijkt. Alleen zo houden de uitvaartprofessionals het werk in deze drukke tijd vol. Want laten we wel wezen: het is ontzettend zwaar om juist in deze tijd een naaste te verliezen, maar we moeten er niet aan denken dat het niet meer mogelijk is om dan diens uitvaart vorm te geven en afscheid te nemen, zoals helaas in andere Europese landen is gebeurd. Nederland heeft zijn uitvaartverzorgers nu harder nodig dan ooit!” 

Door BGNU