Is een uitvaart in coronatijd goedkoper?

/ / corona

“’Is een uitvaart in coronatijd goedkoper?’ is een vraag die onze ondernemers soms krijgen”, zegt Heidi van Haastert, directeur BGNU. “En die vraag snap ik heel goed. Veel mensen hebben het gevoel dat de uitvaart die ze nu regelen veel soberder is, dan wat ze eigenlijk gewild zouden hebben. En als iets soberder is, ja, dan denk je ook al snel aan goedkoper”.

Dat u bij een uitvaart in coronatijd niet perse aan goedkoper zou moeten denken, kwam medio april naar voren in een artikel in het FD.

Niet alles is goedkoper als je maar met 30 nabestaanden bent

Door de coronamaatregelen hebben veel uitvaarten een soberder karakter: er mogen immers maar 30 personen bij aanwezig zijn en catering na afloop van de uitvaartplechtigheid is niet mogelijk. Als u had gepland om een uitgebreide afscheidsviering met een paar honderd mensen te houden, met hapjes en drankjes na afloop, moet u daar nu dus vanaf zien. Logisch dat u denkt dat de uitvaartkosten nu dan ook een stuk lager zullen zijn.

Natuurlijk, de kosten voor de catering zijn er nu even niet. Maar de ruimte voor de afscheidsplechtigheid kost hetzelfde, of daar nu 30 personen inzitten of 200. En de mensen die niet bij de afscheidsplechtigheid aanwezig kunnen zijn, willen misschien wel een erehaag vormen of van een drive-through-afscheid gebruik maken. En u wilt ze misschien ook in de gelegenheid stellen om via een livestream of achteraf (delen van) de afscheidsplechtigheid te laten meebeleven, wat u anders niet gedaan zou hebben. Prima, maar er is wel iemand nodig die dat allemaal voor u regelt en verzorgt.

Kortom: een uitvaart waarbij minder mensen lijfelijk aanwezig zijn, brengt andere kosten met zich mee.

Laat u goed informeren: ook in coronatijd!

Het is altijd belangrijk om tijdig te weten wat een uitvaart gaat kosten, en dat is nu in coronatijd niet anders. Bespreek daarom uw wensen en de mogelijkheden met uw uitvaartverzorger, en laat hem of haar een heldere en gespecificeerde offerte maken met de kosten. Een BGNU-uitvaartverzorger kan u bij het regelen van een uitvaart binnen 24 uur na het eerste gesprek, deze informatie geven. Dan weet u waar u aan toe bent!

Door BGNU